RWANDA

Retinablastoom in Rwanda

Retinablastoom is de meest voorkomende vorm van oogkanker bij kinderen. Het eerste symptoom is een witte verkleuring van de pupil. Dankzij een vroege diagnose en de juiste behandeling, is er in Europa en Amerika sprake van een overlevingskans van 95%. Deze aandoening verloopt heel anders bij kinderen in ontwikkelingslanden. De kinderen komen in een veel later stadium van de ziekte pas bij een arts. De huidige behandelingen zoals chemotherapie, zijn in ontwikkelingslanden niet aanwezig. Tegen de tijd dat de kinderen bij de arts komen hebben ze dan al een grote tumor die in sommige gevallen zelfs buiten de oogkas doorgroeit. In dit stadium is zelfs een behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie en een operatie niet altijd succesvol. Hierdoor is de kans op overlijden bij deze kinderen heel groot.

Een grote doorbraak in de behandeling van Retinablastoom is de introductie van chemotherapie. Chemotherapie kan niet alleen de kanker genezen, maar voorkomt ook het verwijderen van de ogen met kleine tumoren. Deze therapie kent weinig bijwerkingen en de patiënt hoeft niet langdurig opgenomen te worden. Kinderen die chemotherapie krijgen, moeten elke maand naar het ziekenhuis komen. Nadat de chemotherapie is toegediend, hebben de kinderen hier twee dagen last van.
In 2012 is er in Rwanda een programma opgezet voor de behandeling van retinablastoom, in het Kabgayi ziekenhuis. Hier wordt chemotherapie toegediend, er worden operaties uitgevoerd (het verwijderen van ogen, wanneer noodzakelijk), maar ook andere behandelingen zoals laser- en cryotherapie.

De Retina Repair Foundation (RRF) richt zich op het verbeteren van de behandeling van retinablastoom in Rwanda en het beperken van het lijden van de patiënten. RRF heeft onder andere een laser ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van behandelingen waardoor het verwijderen van een oog met kleine tumoren kan worden voorkomen. 

Omdat vroege behandeling zeer belangrijk is, steunen wij een awareness campagne in Rwanda. De campagne richt zich op de bevolking via reguliere radio uitzendingen. De medewerkers van de lokale gezondheidszorg kijken uit naar kinderen met een verkleuring in de pupil en verwijzen deze kinderen direct door. Dit is zeer belangrijk. Na onderzoek evenals interviews met ouders van patiënten bleek namelijk dat de verkleuring van de pupil wel opgemerkt werd, maar de doorverwijzing niet geschiedde.

Ook vinden wij het belangrijk dat de kinderen en ouders financieel worden geholpen met het vervoer van en naar het ziekenhuis. De behandelingen vereisen namelijk reguliere bezoeken aan de artsen. Voor sommige patiënten (of voor de familie), is het vervoer niet betaalbaar. Het resultaat is dan vaak dat de gratis behandelingen in het Kabgayi ziekenhuis worden gestaakt of dat de vervolgafspraak niet nagekomen wordt. 

Onze focus ligt ook vooral op het trainen van medisch personeel. Verschillende Nederlandse en Belgische experts op het gebied van het netvlies zijn de afgelopen jaren afgereisd naar het Kabgayi ziekenhuis in Rwanda, om de aanwezige kennis over te dragen.

De huidige behandelopties in het ziekenhuis hebben al veel hoop gebracht aan de kinderen in deze regio in Afrika. Onze missie is om de overlevingskansen van patiënten in de hele regio te vergroten.