RCEH

 

 ‘Rwanda Charity Eye Hospital’ is een charitatief oogziekenhuis dat is gerealiseerd in Rwanda. Op 18 november 2018 is het ziekenhuis geopend. Dit nieuwe oogziekenhuis zal een breed scala aan oogonderzoeken en behandelingen uitvoeren. De onderzoeken en behandelingen zijn bedoeld voor patiënten uit alle lagen van de bevolking. Het doel van het ziekenhuis is om de kwalitatief hoge zorg voor iedereen beschikbaar te maken. 

Na de eerste investering, is het de bedoeling om het ziekenhuis zelfstandig te laten zijn. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van een ‘subsidie-model’. Dit model werkt als volgt; patiënten met een zorgverzekering welke de kosten dekt, subsidiëren de patiënten waarbij dit niet het geval is. Op deze manier zorgen we ervoor dat de zorg voor iedereen bereikbaar is.

Het initiatief voor het Rwanda Charity Eye Hospital komt van Dr Piet Noë. De heer Noë is een oogarts en heeft de afgelopen 9 jaar in Rwanda gewerkt. Door de snelle bevolkingsgroei is er in Rwanda een grote vraag naar meer oogheelkunde.

In het ziekenhuis wordt brede zorg verleend. U kunt hierbij denken aan staaroperaties (phaco-emulsificatie en MSICS), vitreoretinale chirurgie, chirurgie aan de ogen bij kinderen, correcties bij scheelzien, behandelen van glaucoom, behandelingen bij kanker aan het oog en operaties aan oogleden. Deze behandelingen zijn beschikbaar voor oudere patiënten, maar ook voor baby’s. 

Jonge artsen uit Rwanda krijgen de kans om in het ziekenhuis praktijkervaring op te doen. Staar is in Rwanda de belangrijkste oorzaak van blindheid onder de bevolking. Het is voor de artsen in opleiding dus erg belangrijk om de benodigde operatie te kunnen uitvoeren. 

De bouw van het ziekenhuis is in volle gang. We verwachten dat het ziekenhuis in januari 2018 geopend wordt.