NEPAL

 

Met de hulp van Nederlandse donateurs en organisaties, is er in 2009 een compleet ziekenhuis geopend in Nepal, het ‘Mechi Eye Hospital’. Dit ziekenhuis staat bekend om de oogheelkunde en de hulpverleningsprogramma’s. Het ziekenhuis staat in de ‘Mechi-regio’ van Nepal. Hier wonen 1,25 miljoen mensen. De zorg die het ziekenhuis verleend, gaat echter veel verder. Ook de bevolking van de naastgelegen Indiase staten Sikkim, West-Bengal, Assam en Bihar kunnen terecht in het ziekenhuis. In dit gebied wonen 201 miljoen mensen.

Mechi Eye Hospital organiseert zogenoemde ‘Eye Camps’. Op een centrale locatie in het afgelegen berggebied, worden er tijdens deze eye camps diverse operaties uitgevoerd. Er worden zoveel mogelijk patiënten geopereerd in een zeer korte tijd. Tevens zijn er ‘Diagnosis Camps’. Hier worden de patiënten onderzocht en zo nodig doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Dr. Koen van Overdam, netvlieschirurg in het Oogziekenhuis te Rotterdam, is op uitnodiging van het Mechi Eye Hospital naar Nepal afgereisd om daar uitleg te geven en netvliesoperaties uit te voeren. Dr. Purushottam Joshi, oogarts en directeur van het ziekenhuis, heeft van de heer Van Overdam geleerd om deze netvliesoperaties zelfstandig uit te kunnen voeren. Momenteel voert hij deze operaties nog steeds uit, en draagt deze kennis ook over aan de andere medewerkers.